Извънредното заседание на бюджетната комисия приключи за 5 минути с нито

...
Извънредното заседание на бюджетната комисия приключи за 5 минути с нито
Коментари Харесай

Заседанието на бюджетна комисия приключи за 5 минути с нито едно прието предложение |

Извънредното заседание на бюджетната комисия завърши за 5 минути с нито едно признато предложение. Така се стигна и до парадокса след две съвещания да няма нито едно решение. 

До съвещанието през днешния ден се стигна след несполучливия опит за консенсус през вчерашния ден, когато заради комплицирано предложение и 3 часа разногласия кворумът беше провален, а решението - отсрочено за последния миг.

Вчера проекторешението беше редом прегледано и в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси и се очаква днес да бъде гласувано в зала. Нейното съвещание също протече с доста разногласия и обвинявания, само че въпреки всичко приключи с решение. Изненадващо обаче то се разграничава както от признатото в районната комисия, по този начин и от препоръчаното в бюджетната.

" Предложението на Лена " изчезна

Вчера депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев предложи цялостна редакция, съгласно която ще се изисква решение на Народното събрание за всеки един ремонт и всяко едно заплащане от АПИ. На процедура това значи, че даже и за слагането на един пътен знак ще е належащо мнение на депутатите. Регионалният министър Гроздан Караджов остро разкритикува предложението и предвижда, че с тази смяна строителните компании ще се откажат от договорите си с АПИ една по една и пътищата ще останат без поддръжка. Той заяви още, че препоръчаният от Сабрутев текст е остарял и посочи:  " Лена през вчерашния ден го изпрати " (става дума за началника на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова - б.р.).

Рано тази заран Сабрутев отдръпна " предлагането на Лена " и се стигна до ситуацията от две оферти да не мине нито едно. Така за общо пет минути завърши разглеждането на противоречивата тематика. 

Какво следва?

Очаква се след няколко часа проекторешението, което от седмица е " пленник " на сагата с избор на нов гуверньор на Българска народна банка, да влезе в пленарна зала. По него няма водеща комисия и депутатите могат да изберат коя от двете версии да одобряват - на районната или на правната комисия. 

Точката е планувана след гласуването на измененията в Закон за съдебната власт за закриване на спецправосъдието. Очаква се да има доста разногласия в тази част и поради това, в случай че пленарният ден не бъде удължаван, точката за АПИ може да бъде отсрочена още веднъж. 

Според решението на правната комисия, чиято версия най-вероятно ще бъде гласувана, пътните строители ще получат половината суми по договорите си, а за втората ще се изисква инспекция от антикорупционната комисия. Парите ще се отпускат с държавно разпореждане.

Как проекторешението за АПИ се трансформира в " пленник "?

Миналата седмица бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предлагането в пленарната зала се отсрочи както в четвъртък, по този начин и в петък. с указания проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия е " неодобрена ". Източникът ни твърди, че по този начин от " Продължаваме промяната " се пробват да окажат напън върху Има Такъв Народ за избора на нов шеф на Българска народна банка. В събота Никола Минчев отхвърли да е получавал такова позвъняване.

В петък, след, бе решено предлагането да се гледа. Изненадващо същия ден от Политическа партия предложиха то още веднъж да отпадне, поради което цялата група на Има Такъв Народ демонстративно напусна пленарната зала. По-късно ръководителят на ПГ на " Демократична България "  

Вчера министър председателят Кирил Петков разгласи, че са предложили на съдружните си сътрудници да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните компании, а останалите 50% ще би трябвало да минат през парламентарен доклад. Въпреки това митингите на пътните строители продължиха. Такива имаше пред Народно събрание и предходната седмица, и през вчерашния ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР